Nøyaktige og presise målinger – når presisjon har alt å si


I hverdagen kan de aller fleste av oss klare seg fint med en helt vanlig vekt, til mange formål er det til og med tilstrekkelig å veie noe kjapt på badevekten. Hvis du skal lage mat med for eksempel nøyaktige mengder gjær, kan det være nødvendig med litt høyere presisjon, men analysevekter på laboratorier spiller i en helt annen liga.

Ekstrem nøyaktighet for spesifikke behov

Det finnes ingen faste regler for hva som betegnes som en analysevekt, men vanligvis brukes dette begrepet om vekter som kan by på presisjon ned mot 1 mg eller enda lavere. For eksempel inneholder denne kategoriseringen av analysevekter maskiner med presisjon på 5 mg, 1 mg og ekstreme 0,1 mg.

Med tanke på at 1 mg er en tusendels gram, som igjen selvfølgelig er en tusendels kilo, sier det seg selv at det handler om ekstrem nøyaktighet til helt spesifikke behov. En vekt med presisjon på 1 mg kan veie med en presisjon på bare én milliontedels kilo. I de aller fleste sammenhenger gir en slik presisjon ikke mening, men i laboratorier og andre spesifikke sammenhenger kan det være helt avgjørende.

Medisinske formål og annen analyse

Analysevekter kan brukes til en mengde ulike medisinske formål, men i tillegg også til utallige andre analyseoppgaver. I slike situasjoner er det ikke uvanlig at milligrampresisjon er nødvendig, for eksempel i forbindelse med ulike legemidler eller oppmåling av ingredienser.

Dessuten er det ikke uvanlig å inkludere såkalte tørkevekter i kategorien analysevekter, noe som utvidere feltet ytterligere. En tørkevekt har, som navnet også gir et hint om, integrert tørkeelement som kan fjerne fuktighet fra det som veies. På denne måten er det mulig å veie hvor stor andel av et materiale som er vann, ved helt enkelt å varme opp materialet slik at vanninnholdet fordamper. Det dreier seg igjen om et bruksområde som stiller høye krav til presisjon og nøyaktighet.