Mange tror at stomi vil forandre livet deres til det negative, og at de ikke vil få en normal hverdag igjen. Virkeligheten er heldigvis langt fra slik. Det er riktig at en stomi vil skape endringer i livet, men med øvelse, trening og visse forbehold bør du kunne leve det livet du ønsker.
I denne artikkelen har vi samlet viktig informasjon og gode råd til deg med en kolostomi, slik at du får de beste vilkårene for å leve livet ditt med stomi. Du kan blant annet lese mer om pleie og vedlikehold av stomien og området rundt, samt hvilke tiltak du kan gjøre med hensyn til kosthold.
Verdt å vite om kolostomi
Kolostomi involverer en kunstig åpning av tykktarmen, hvor avføringen kommer ut via et hull i magen i en såkalt stomipose. Praktisk talt fjernes den “syke” delen av tykktarmen, hvoretter den gjenværende delen av tarmen føres ut gjennom bukveggen og sys fast til huden. Stomiens plassering kan altså variere avhengig av hvor mye av tykktarmen som skal fjernes.
En kolostomi kan være både permanent og midlertidig. Midlertidige stomier anlegges for å avlaste den syke delen av tykktarmen, slik at den kan roe seg og bli normal senere. Slike prosedyrer forekommer ofte etter sammensyinger av tarmen, hvor et stykke tarm er blitt fjernet. Permanente stomier anlegges med det formål å være en fast del av kroppen. Her fjernes også en del av tarmen, og det er sannsynlig at endetarmsåpningen også fjernes.
Pleie av din stomi
Etter en stomioperasjon er det viktig å oppnå og opprettholde god hygiene rundt stomien for å unngå mulige infeksjoner. Det er viktig at operasjonssåret heles ordentlig, og det anbefales derfor å bade først når du vet at såret er helet.
Når du skal skifte stomiposen er det viktig å pleie området rundt stomien samtidig. Det anbefales at du har alt utstyret klart før du begynner å skifte posen. Bruker du 1-delt stomiutstyr, hvor stomipose og kleber er integrert, skal stomiposen skiftes minst én gang daglig. Bruker du 2-delt utstyr, som består av to deler: en stomipose og en hudplate som klebes fast på huden, skal stomiposen skiftes minst én gang daglig, mens hudplaten kan sitte 2-3 dager før den må skiftes.
Når du skal rengjøre rundt stomien, kan du vaske med vann og eventuelt en uparfymert såpe med lav pH-verdi. Bruker du såpe, må du være ekstra oppmerksom på å få vasket bort all såpen for å unngå mulige hudirritasjoner og allergier. Etter vask bør du tørke godt, rundt stomien. Har du god tid, kan du la området lufttørke. Er huden rundt stomien rød og/eller tørr, kan du bruke spesielle kremer som kan hjelpe med problemet.
Kolostomi og kosthold
Det er få kolostomipasienter som har behov for å gjøre store endringer i spisevanene sine i forbindelse med stomien. En tommelfingerregel er å spise sunt og variert og gjerne til faste tider. Husk også å tygge maten godt, drikke rikelig med væske (minst 2 liter om dagen) og spise fiberrikt, for eksempel fullkornsprodukter, grønnsaker og frisk frukt.
Opplever du problemer med forstoppelse, kan det være en idé å unngå matvarer som appelsinkjøtt, selleri, asparges, rabarbra, tomatskinn og sopp. Disse matvarene oppløses dårlig i tarmen og kan føre til forstoppelse. I tillegg til kostrådene ovenfor, som rikelig med væske og fiberrik kost, kan mosjon også hjelpe mot forstoppelse.
Opplever du derimot diaré, kan du forsøke å drikke blåbærjuice, salte maten litt ekstra samt spise banan, lyst brød, pasta, ris og blåbær – matvarer som binder magen.
Coloplast Assistanse kan besvare de spørsmålene du brenner inne med
Søker du råd og veiledning vedrørende ditt liv med kolostomi, kan du selvfølgelig alltid kontakte relevant helsepersonell, for eksempel ditt legekontor eller sykehuset du tilhører. En annen mulighet er å benytte seg av tilbudet Coloplast Assistanse.
Coloplast Assistanse er et gratis, uforpliktende tilbud til blant annet deg som har en stomi og bruker stomiprodukter. Erfarne sykepleiere er klare ved både telefon og e-post for å hjelpe deg godt på vei. Sykepleierne har arbeidet med stomi i flere år, for for dem er ingen spørsmål rare. Du kan derfor stille de spørsmålene du ønsker svar på, enten det gjelder produkter, hygiene, intimitet eller annet.